TÚRAJAVASLATOK
BAKONYBÉL KÖRNYÉKÉN

Környékbeli séták (2-3 óra alatt sétálva bejárható, kis szintkülönbségű,
2-4 km-es körtúrák)

BAKONYBÉL – PETŐFI UTCA – BOROSTYÁN-KÚT – BAKONYBÉL
2 km, szintkülönbség 25 m

Bakonybél központjától a Szent Gellért térről dél felé indulunk a Petőfi utcán. A piros + jelzést követve 1 km séta után elérjük a Borostyán-kutat. az itt látható tó, a kápolna és a kálvária kellemes és megnyugtató időtöltés kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

 

BAKONYBÉL – BOROSTYÁN-KÚT – CSÚCS-HEGY – BAKONYBÉL
3-4 km, szintkülönbség 100 m

Bakonybél központjától a Szent Gellért térről dél felé indulunk a Petőfi utcán. A piros + jelzést követve 1 km séta után elérjük a Borostyán-kutat. Innen a P+ jelzést követve utunk kelet felé tart, a keskeny emelkedőn felérve az erdő szélén haladunk. Ez az 1 km-es újabb szakasz a helyiek által csak „Szőlőgyöp”-nek nevezett területen halad keresztül, ahonnal feltűnik a Kőris-hegy csúcsa. A fátlan Csúcs-hegyről szemet gyönyörködtető panoráma tárul a kiránduló szeme elé Bakonybéllel és a település körülölelő hegyekkel. A Csúcs-hegyről a zöld jelzésen visszasétálhatunk a faluba.

 

BAKONYBÉL – ÖREG-SÉD VÖLGYE – BAKONYBÉL
3 km, szintkülönbség 70 m

A templomtól indulunk a Fő utcán végig haladva és a Jókai utca meredek emelkedőjén felérve elérjük az erdőt, ahol a zöld jelzést követjük. Lesétálva az Öreg-séd völgyébe, ahol aszfaltos út kanyarog az erdőben. Ezen visszaérünk a falu Pápai utcai végéhez.

 

BAKONYBÉL – GERENCE-VÖLGY – ODVASKŐI AUTÓSPIHENŐ
4 km, szintkülönbség 35 m

A templomtól először a sárga jelzésen ÉNy felé indulunk a Pápai utcán végig. A buszmegállónak a balra haladó K+ jelzést követjük, amely a Bakony Hotel és a Gerence Fogadó bejáratát elhagyva a patak mentén vezet az odvaskői autóspihenőig. Innen busszal juthatunk vissza a faluba.

 

A BOROSZLÁN TANÖSVÉNY RÖVID TÚRÁJA
2 km, szintkülönbség 60 m

Bakonybéltől 4 km-re a Pápa felé vezető úton érhetjük el az odvaskői autóspihenőt személygépkocsival vagy autóbusszal. Innen indul a Boroszlán tanösvény, amelynek rövid, 2 km hosszú jelzett útvonalán 3 ismertető tábla ad tájékoztatás a Bakony kialakulásáról, növényeiről és a látogatók által is megszemlélhető Odvaskő-barlangról. A körtúra végén akár szabadtűzön is főzhetünk az autóspihenő tűzrakóhelyein.

  

* * *

 

Könnyű túrák (3-4 óra alatt bejárható, kis szintkülönbségű,
5-6 km-es túrák és körtúrák)

BAKONYBÉL – CSÚCS-HEGY – BÁNYÁSZ-KÚT – BAKONYBÉL
vagy
BAKONYBÉL – CSÚCS-HEGY – BÁNYÁSZ-KÚT – KERTES-KŐI SZURDOK – PÉNZESGYŐR
6-7 km, szintkülönbség 100 m

A Szent Gellért térről indulva Bakonybélt a Zirc vezető műúton elhagyva a zöld jelzést követjük, amely felvezet a Csúcs-hegyre. Az innen látható panorámát magunk mögött hagyva a zöld jelzés DK felé előbb egy tölgyesen, majd egy bükkösön keresztül vezet a Bányász-kúthoz. Az egész évben működő forrás hideg vize nem iható. Kellemes hely a megpihenni vágyó kirándulónak. Innen két lehetőség közül választhatunk:
– A már idefelé megtett útvonalon visszasétálunk Bakonybélbe.
– A Bányász-kúttól kelet felé követjük a zöld jelzést, amelyen a Bakony egyik legszebb szurdokvölgyén haladhatunk végig, a Kertes-kői szurdokon. A Rómer Flórisról elnevezett turistaúton beérünk Pénzesgyőrbe, ahonnal busszal juthatunk vissza Bakonybélbe.

 

* * * 

 

Közepes túrák (4-5 óra alatt bejárható, változó szintkülönbségű,
8-12 km-es túrák)

BAKONYBÉL – GERENCE VÖLGY – ODVASKŐI AUTÓSPIHENŐ – BOROSZLÁN TANÖSVÉNY RÖVID TÚRÁJA
– GERENCE VÖLGY – BAKONYBÉL

10 km, szintkülönbség 100 m

Az előbbiekben leírt környékbeli séták összekapcsolva. (Lásd: fent)

 

A BOROSZLÁN TANÖSVÉNY HOSSZABB TÚRÁJA
7 km, szintkülönbség 280 m

A rövid túrához hasonlóan az odvaskői autóspihenőtől indul és ide érkezik. A jelzett útvonal mentén 8 tábla ismerteti meg a kirándulókat a Bakonnyal.

 

BAKONYBÉL – GERENCE VÖLGY – VÁRHEGY (BAKONYÚJVÁR, PODMANICZKY VÁR) –TÖNKÖLÖS-HEGY
– LIKAS-KŐ – BAKONYBÉL

7 km, szintkülönbség 270 m

Bakonybélből a már ismertett útvonalon elindulunk a Gerence-patak völgyében. 3 km után elérjük a volt Gerence malmot. Itt átkelve a patakon és a műúton jutunk a Várhegyre KL jelzés mentén. Az 1 km-es kaptató után jólesik megpihenni az egykori várat jelző romokon. Innen a kék háromszög jelzésen feljutunk a Tönkölös-hegy 515 m magasságába. A hosszas emelkedő után meredek lejtőn, a K jelzésen ereszkedünk le Bakonybélbe. Útközben bebújhatunk a Likas-kő barlang parányi üregébe.

 

BAKONYBÉL – BARÁTOK ÚTJA – SZÁZHALOM – TEKERES-KÚTI ÁROK – BAKONYBÉL
9-10 km, szintkülönbség 140 m

Bakonybélt ÉK irányba a zöld jelzés mentén hagyjuk el. Ez az út a Barátok útja elnevezést viseli, utalva a bakonybéli bencés szerzetesek és a vinyei pálos szerzetesek egykori gyalogútjára. Lassú emelkedőn 4 km-t haladunk felfelé. Míg szemünk előtt fel nem bukkan az első 3-4 m magas, mesterséges dombocska, majd mögötte a többi 260 hasonló, kisebb-nagyobb sírhalom. A sírhalmok végén található útkereszteződésnél az SO jelzést követjük a Tekeres-kúti árokba a betonútig. Innen kényelmesen ereszkedünk le Bakonybélbe. Útközben rövid kitérőt tehetünk a Pörgöl-barlanghoz.

 

BAKONYBÉL – GERENCE-VÖLGY – BOROSZLÁN TANÖSVÉNY RÖVID TÚRA
– BAKONYBÉLI SZARVAD-ÁROK – ÖREG-SÉD – BAKONYBÉL

11-12 km, szintkülönbség 320 m

A már korábban bemutatott túrákat összevonhatjuk. Bakonybélből a Gerence-patak mentén a K+ turistaúton kényelmesen lesétálunk az odvaskői autóspihenőig, onnan elindulunk a Boroszlán tanösvény rövid útvonalán. Az Odvaskő-barlangtól leereszkedünk az Öreg-Szarvad-árokba. Innen a Z+ jelzést követve szép erdei környezetben, egy kis kaptatót megmászva visszaérkezünk Bakonybélbe.

 

* * *

 

Nehéz túrák (egész napot igénylő, nagy szintkülönbségű,
15-20 km-es túrák)

BAKONYBÉL – GERENCE VÖLGY – BOROSZLÁN TANÖSVÉNY – KŐRIS-HEGY – MÁRVÁNY-VÖLGY – BARÁTOK ÚTJA – BAKONYBÉL
16-17 km, szintkülönbség 470 m

Bakonybélből a K+ jelzésen a Gerence-patak mentén eljutunk az odvaskői autóspihenőig, a Boroszlán tanösvény kiindulópontjáig. A tanösvényen felfelé haladunk a Kőris-hegy régiójába, ahol nem fordulunk le a Szarvad-árokba, hanem a P jelzésen tovább megyünk a Kőris-hegyre. Itt két lehetőség közül választhatunk:
– Az országos kék jelzésen leereszkedünk Bakonybélbe.
– A kék barlang jelzésen haladva elérjük a Barátok útjának nevezett Z jelzést. Ezen az útvonalon számos látnivalóval találkozhatunk: a Kőris-hegy oldalában a márványbánya maradványaival, az Ördög-lik aknabarlanggal, a Százhalom halomsírmezővel. A Z jelzés Bakonybélbe vezeti a kirándulót.

 

BAKONYBÉL – BARÁTOK ÚTJA – LIPKA ÚT – KŐRIS-HEGY – MÁRVÁNY VÖLGY – BARÁTOK ÚTJA – BAKONYBÉL
15 km, szintkülönbség 340 m

Bakonybélből az országos kék jelzésen vágunk neki a Kőris-hegy 709 m magas csúcsának. A 340 m szintkülönbséget legyőzve a Vajda péter kilátóról gyönyörködhetünk a panorámában. Innen a kék barlang jelzést követve ereszkedünk le a Z jelzésig. Útközben megnézhetjük a márványbányát és az Ördög-lik barlang bejáratát. A zöld jelzés a Százhalomnak nevezett halomsírok mellett halad. Ez a Barátok útja, ami visszavezet Bakonybélbe.

Lájkoljon a Facebook
Bakonybél- Juhász-Ház & Pál-Ház oldalon!


Klikk az ikonra!

Kiváló túrázási lehetőséget
biztosít Bakonybél környéke